Рецепти
Морски кускус Ана Ѓорова

Морски специјалитет за лесен ручек или вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Школките потопете ги во ладна вода со сол да отстојат околу 30 минути.
  2. Кромидот исечете го ситно и пропржете го со масло во поголема тава (може да додадете и малку морков и целер).
  3. Рибата исчистете ја и исчете ја на парчиња, па пропржете ја со маслото и кромидот во тавата.
  4. Додајте го виното и исечканите шери домати на половинки, промешајте и гответе ги 10-тина минути.
  5. Ракчињата исчистете ги и додајте ги во тавата, па потоа налејте со супата (може и рибја супа наместо зеленчукова).
  6. Во друга тава пржете ги школките на силен оган додека се отворат. Потоа исчистете ги и месестиот дел додајте го во тавата со ракчињата. Зачинете со сечкан див лук, сол и бибер. Тргнете од оган и покријте ја тавата со капак.
  7. Во тенџере на оган ставете 250 мл супа и 1 чаша кускус. Мешајте додека течноста целосно испари и кусусот се свари, па потоа додајте малку путер и мешајте.
  8. Кускусот измешајте го со морските плодови, декорирајте со неколку неотворени школки и послужете го јадењето веднаш.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: