Рецепти
Мусака со мисиркино месо Ана Ѓорова

Печена мусака со мисиркино мелено месо и со варени компири

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(8 )

Мелено мисиркино месо(1/2 Килограм)

Кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Морков(1 )

Јајце(3 )

Магдонос(10 Гранчиња)

Млеко(200 Милилитри)

Путер(1 коцка )

Сол

Бибер

Вегета

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Компирите се варат и потоа се лупат.
  2. Во тава со загрено масло се пропржуваат ситно исечканите кромид и лук, па се додаваат сечканиот морков и меленото мисиркино месо. Откако ќе се испржат, се додаваат исечканиот магдонос и зачините.
  3. Во огноотпорен сад се растопува коцката путер и се додаваат 4 рендани, варени компири. Врз нив се распоредува месото и одозгора се рендаат останатите 4 компири.
  4. Јајцата се матат и се мешаат со млекото, па смесата се полева врз мусаката.
  5. Мусаката се пече во загреана рерна на 200°C околу 40 минути или додека убаво зарумени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: