Рецепти

Мусака со мисиркино месо
Печена мусака со мисиркино мелено месо и со варени компири
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(8 )
Мелено мисиркино месо(1/2 Килограм)
Кромид(1 Главица)
Лук(3 Чешниња)
Морков(1 )
Јајце(3 )
Магдонос(10 Гранчиња)
Млеко(200 Милилитри)
Путер(1 коцка )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Компирите се варат и потоа се лупат.
- Во тава со загрено масло се пропржуваат ситно исечканите кромид и лук, па се додаваат сечканиот морков и меленото мисиркино месо. Откако ќе се испржат, се додаваат исечканиот магдонос и зачините.
- Во огноотпорен сад се растопува коцката путер и се додаваат 4 рендани, варени компири. Врз нив се распоредува месото и одозгора се рендаат останатите 4 компири.
- Јајцата се матат и се мешаат со млекото, па смесата се полева врз мусаката.
- Мусаката се пече во загреана рерна на 200°C околу 40 минути или додека убаво зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во