Рецепти
Мусака со тиквички и соја (посно)
Вкусна комбинација за посен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(3 со средна големина )
Соја трошки(200 Грама)
Кромид(1 поголема главица )
Морков(1 )
Ориз(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Излупените тиквички се сечат на кругови.
- Соините трошки прво се потопуваат 20 минути во ладна вода, потоа се ставаат на оган водата да зоврие, откако ќе зоврие водата се цедат, но не премногу.
- Во друго тенџере се варат оризот и морковот (сечкан на крукчиња или рендан) колку да омекнат.
- Исчеканиот кромид се пржи во тава со загреано масло. Кога ќе добие боја, се додаваат соините трошки, црвениот пипер и вегетата, па се пржи уште малку.
- Смесата се меша со оризот и со морковот.
- Во тепсија бр. 32 се редат тиквичките, па смесата, па малку масло и сол и пак истата постапка. На крај се завршува со ред тиквички.
- Се полева мусаката со 150 мл вода и се пече во загреана рерна 1 час.
- Кога ќе заруменат тиквичките, се ренда растителен кашкавал (а и не мора) и се допекува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во