Рецепти
Мусака со тиквички и соја (посно) Ана Ѓорова

Вкусна комбинација за посен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(3 со средна големина )

Соја трошки(200 Грама)

Кромид(1 поголема главица )

Црвен пипер

Вегета

Морков(1 )

Ориз(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Излупените тиквички се сечат на кругови.
  2. Соините трошки прво се потопуваат 20 минути во ладна вода, потоа се ставаат на оган водата да зоврие, откако ќе зоврие водата се цедат, но не премногу.
  3. Во друго тенџере се варат оризот и морковот (сечкан на крукчиња или рендан) колку да омекнат.
  4. Исчеканиот кромид се пржи во тава со загреано масло. Кога ќе добие боја, се додаваат соините трошки, црвениот пипер и вегетата, па се пржи уште малку.
  5. Смесата се меша со оризот и со морковот.
  6. Во тепсија бр. 32 се редат тиквичките, па смесата, па малку масло и сол и пак истата постапка. На крај се завршува со ред тиквички.
  7. Се полева мусаката со 150 мл вода и се пече во загреана рерна 1 час.
  8. Кога ќе заруменат тиквичките, се ренда растителен кашкавал (а и не мора) и се допекува.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: