Рецепти
Назли фатма
Вкусен десерт со густ шербет што одлично оди со шолја чај
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Путер(1 Килограм)
Јајце(4 )
Жолчка од јајце(9 )
Шеќер(3 Килограми)
Вода(1 литар и 800 милилитри )
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Брашното и путерот се месат убаво додека да се изедначи масата и убаво да се соединат состојките.
- Се додаваат 9 жолчки и 4 јајца и тоа се меси подолго време додека да се изедначи убаво тестото (околу 25 минути се меси).
- Потоа тестото се става во фрижидер да отстои 1 час.
- Се вади од фрижидер и се сука четвртаста кора дебела околу 1 см.
- Тестото се сече на ленти широки околу 3-4 см.
- Се превиткува лентата на три пати, па потоа уште еднаш и се сече парчето на косо, се добива триаголник.
- Парчињата се редат во плех со сеченото нагоре и се печат во рерна на температура од 150 степени околу 70-80 минути.
- Во меѓувреме се подготвува шербет: 3 кг шеќер и 1 л и 800 мл вода со сок од 1 лимон се варат, смесата се остава да врие околу 10 минути додека да се добие густ шербет.
- Со оладениот шербет се посипуваат топлите назлифатми.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во