Рецепти
Назли фатма Ана Ѓорова

Вкусен десерт со густ шербет што одлично оди со шолја чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Путер(1 Килограм)

Јајце(4 )

Жолчка од јајце(9 )

Шеќер(3 Килограми)

Вода(1 литар и 800 милилитри )

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Брашното и путерот се месат убаво додека да се изедначи масата и убаво да се соединат состојките.
  2. Се додаваат 9 жолчки и 4 јајца и тоа се меси подолго време додека да се изедначи убаво тестото (околу 25 минути се меси).
  3. Потоа тестото се става во фрижидер да отстои 1 час.
  4. Се вади од фрижидер и се сука четвртаста кора дебела околу 1 см.
  5. Тестото се сече на ленти широки околу 3-4 см.
  6. Се превиткува лентата на три пати, па потоа уште еднаш и се сече парчето на косо, се добива триаголник.
  7. Парчињата се редат во плех со сеченото нагоре и се печат во рерна на температура од 150 степени околу 70-80 минути.
  8. Во меѓувреме се подготвува шербет: 3 кг шеќер и 1 л и 800 мл вода со сок од 1 лимон се варат, смесата се остава да врие околу 10 минути додека да се добие густ шербет.
  9. Со оладениот шербет се посипуваат топлите назлифатми.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: