Рецепти
Назли фатма Ана Ѓорова

Вкусен десерт со густ шербет што одлично оди со шолја чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Путер(1 Килограм)

Јајце(4 )

Жолчка од јајце(9 )

Шеќер(3 Килограми)

Вода(1 литар и 800 милилитри )

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Брашното и путерот се месат убаво додека да се изедначи масата и убаво да се соединат состојките.
  2. Се додаваат 9 жолчки и 4 јајца и тоа се меси подолго време додека да се изедначи убаво тестото (околу 25 минути се меси).
  3. Потоа тестото се става во фрижидер да отстои 1 час.
  4. Се вади од фрижидер и се сука четвртаста кора дебела околу 1 см.
  5. Тестото се сече на ленти широки околу 3-4 см.
  6. Се превиткува лентата на три пати, па потоа уште еднаш и се сече парчето на косо, се добива триаголник.
  7. Парчињата се редат во плех со сеченото нагоре и се печат во рерна на температура од 150 степени околу 70-80 минути.
  8. Во меѓувреме се подготвува шербет: 3 кг шеќер и 1 л и 800 мл вода со сок од 1 лимон се варат, смесата се остава да врие околу 10 минути додека да се добие густ шербет.
  9. Со оладениот шербет се посипуваат топлите назлифатми.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: