Рецепти
Назли фатма Ана Ѓорова

Вкусен десерт со густ шербет што одлично оди со шолја чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Путер(1 Килограм)

Јајце(4 )

Жолчка од јајце(9 )

Шеќер(3 Килограми)

Вода(1 литар и 800 милилитри )

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Брашното и путерот се месат убаво додека да се изедначи масата и убаво да се соединат состојките.
  2. Се додаваат 9 жолчки и 4 јајца и тоа се меси подолго време додека да се изедначи убаво тестото (околу 25 минути се меси).
  3. Потоа тестото се става во фрижидер да отстои 1 час.
  4. Се вади од фрижидер и се сука четвртаста кора дебела околу 1 см.
  5. Тестото се сече на ленти широки околу 3-4 см.
  6. Се превиткува лентата на три пати, па потоа уште еднаш и се сече парчето на косо, се добива триаголник.
  7. Парчињата се редат во плех со сеченото нагоре и се печат во рерна на температура од 150 степени околу 70-80 минути.
  8. Во меѓувреме се подготвува шербет: 3 кг шеќер и 1 л и 800 мл вода со сок од 1 лимон се варат, смесата се остава да врие околу 10 минути додека да се добие густ шербет.
  9. Со оладениот шербет се посипуваат топлите назлифатми.
Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: