Рецепти
Нектарини во вино Ана Ѓорова

Праски во бело вино со лимон и ванилин шеќер

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Праска(3 Килограми)

Шеќер(500 Грама)

Бело вино(1.5 Литар)

Лимон(8 )

Ванилин шеќер(3 Пакувања)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Праските потопете ги во зовриена вода, а потоа излупете ги и исечете ги на кришки.
  2. Лимоните убаво измијте ги под млаз вода и исечете ги на кришки со дебелина од 0,5 см.
  3. Во тенџере на оган ставете 1 литар вода со парчињата лимон, вино, шеќерот и ванилиниот шеќер. Откако ќе зоврие водата, додајте ги исчистените парчиња праски.
  4. Промешајте и кога повторно ќе зоврие, намалете ја температурата и продолжете да варите додека не омекнат праските, околу 5-7 минути, во зависност од тврдината на плодовите.
  5. Така сварените праски, распоредете ги во тегли (оваа доза е за 4 тегли од 1 литар), добро затворете и пастеризирајте ги 20 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: