Рецепти
Нектарини во вино
Праски во бело вино со лимон и ванилин шеќер
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Праска(3 Килограми)
Шеќер(500 Грама)
Бело вино(1.5 Литар)
Лимон(8 )
Ванилин шеќер(3 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Праските потопете ги во зовриена вода, а потоа излупете ги и исечете ги на кришки.
- Лимоните убаво измијте ги под млаз вода и исечете ги на кришки со дебелина од 0,5 см.
- Во тенџере на оган ставете 1 литар вода со парчињата лимон, вино, шеќерот и ванилиниот шеќер. Откако ќе зоврие водата, додајте ги исчистените парчиња праски.
- Промешајте и кога повторно ќе зоврие, намалете ја температурата и продолжете да варите додека не омекнат праските, околу 5-7 минути, во зависност од тврдината на плодовите.
- Така сварените праски, распоредете ги во тегли (оваа доза е за 4 тегли од 1 литар), добро затворете и пастеризирајте ги 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во