Рецепти
Обланди со локум
Лесен и брз рецепт за обланди со локум и ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Ставете тенџере на оган и додајте го шеќерот и вода (колку да го покрие шеќерот), па мешајте убаво додека шеќерот не се згусне и не се направи шербет.
- Оревите истолчете ги и додајте ги во шербетот.
- Исечкајте го локумот и додајте го исто така во шербетот.
- Промешајте ги убаво состојките и тргнете го тенџерето од оган.
- Врелата смеса ја ставаме врз првото парче обланда и убаво ја распоредуваме насекаде со голем нож. Врз смесата го ставаме второто парче обланда и убаво го поклопуваме со рацете за да се залепи. Постапката ја повторуваме со останатиот фил и обланди, со тоа што последниот слој е обланда.
- Филуваните обланди ги сечеме по желба: може на стапчиња со ширина од 1 сантиметар а должина 10 сантиметри, на коцки или странично на четириаголници.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во