Рецепти
Октопод во сос од домати
Ручек за љубителите на морските плодови
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Октопод(1 килограм мали )
Домат(500 Грама)
Магдонос(1 Китка)
Маслиново масло(1 Децилитар)
Лук(2 Чешниња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Исчистете ги октоподите и измијте ги.
- Загрејте го маслото во тава, додајте го исечканиот лук и пропржете го.
- Октоподите набодете ги на голема виљушка и ставајте ги 2-3 пати во врелото масло.
- Исцедете ги и оставете ги настрана.
- Кога сите ќе бидат готови, ставете ги во голема намастена тава со 3 лажици масло од пржењето.
- Излупете ги доматите и исечкајте ги, па додајте ги на октоподите.
- Прекријте ја тавата со масна хартија и заврзете ја тавата со конец.
- Поклопете ја тавата со капак и варете ги октоподите на тивок оган 45 минути.
- Отстранете ги капакот и хартијата, зачинете ги октоподите со 1 лажица исечкан магдонос, 1 лажица лут црвен пипер и малку сол, измешајте ги и оставете ги на оган сè додека не се згусне сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во