Рецепти
Октопод во сос од домати Ана Ѓорова

Ручек за љубителите на морските плодови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Октопод(1 килограм мали )

Домат(500 Грама)

Магдонос(1 Китка)

Маслиново масло(1 Децилитар)

Црвен пипер

Лук(2 Чешниња)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Исчистете ги октоподите и измијте ги.
  2. Загрејте го маслото во тава, додајте го исечканиот лук и пропржете го.
  3. Октоподите набодете ги на голема виљушка и ставајте ги 2-3 пати во врелото масло.
  4. Исцедете ги и оставете ги настрана.
  5. Кога сите ќе бидат готови, ставете ги во голема намастена тава со 3 лажици масло од пржењето.
  6. Излупете ги доматите и исечкајте ги, па додајте ги на октоподите.
  7. Прекријте ја тавата со масна хартија и заврзете ја тавата со конец.
  8. Поклопете ја тавата со капак и варете ги октоподите на тивок оган 45 минути.
  9. Отстранете ги капакот и хартијата, зачинете ги октоподите со 1 лажица исечкан магдонос, 1 лажица лут црвен пипер и малку сол, измешајте ги и оставете ги на оган сè додека не се згусне сосот.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: