Рецепти
Октопод во сос од домати Ана Ѓорова

Ручек за љубителите на морските плодови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Октопод(1 килограм мали )

Домат(500 Грама)

Магдонос(1 Китка)

Маслиново масло(1 Децилитар)

Црвен пипер

Лук(2 Чешниња)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Исчистете ги октоподите и измијте ги.
  2. Загрејте го маслото во тава, додајте го исечканиот лук и пропржете го.
  3. Октоподите набодете ги на голема виљушка и ставајте ги 2-3 пати во врелото масло.
  4. Исцедете ги и оставете ги настрана.
  5. Кога сите ќе бидат готови, ставете ги во голема намастена тава со 3 лажици масло од пржењето.
  6. Излупете ги доматите и исечкајте ги, па додајте ги на октоподите.
  7. Прекријте ја тавата со масна хартија и заврзете ја тавата со конец.
  8. Поклопете ја тавата со капак и варете ги октоподите на тивок оган 45 минути.
  9. Отстранете ги капакот и хартијата, зачинете ги октоподите со 1 лажица исечкан магдонос, 1 лажица лут црвен пипер и малку сол, измешајте ги и оставете ги на оган сè додека не се згусне сосот.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: