Рецепти
Ориз со пилешко и кари Ана Ѓорова

Вкусно и ароматично јадење од ориз, пилешко и зеленчук за брз и едноставен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки гради(200 Грама)

Ориз(200 Грама)

Боранија(100 Грама)

Целер(1 лажица исечкан )

Морков

Кромид

Масло(2 Супени лажици)

Ловоров лист(1 )

Бренди(1 Супена лажица)

Кари во прав(1 Супена лажица)

Сечкан магдонос(1 Супена лажица)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Исчекајте го кромидот и пржете го на една лажичка загреано масло и малку вода. Додајте го оризот и карито и полијте ги со 3 дл зовриена и посолена вода. Оставете го да зоврие, поклопете го садот и варете го оризот 10 минути. Потоа оставете го да се олади.
  2. Во еден сад ставете го брендито, ловоровиот лист, исечканиот зеленчук и една чаша вода, па оставете ги да зовријат. Посолете ги, додајте го месото исечено на парчиња и гответе го 10 минути. Потоа оставете да се олади месото во супата.
  3. Боранијата исчистете ја, исечкајте ја и варете ја неколку минути во врела вода, исцедете ја и додајте ја на оризот заедно со месото и магдоносот. Зачинете со останатото масло и сервирајте ги.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: