Рецепти
Ориз со пилешко и кари
Вкусно и ароматично јадење од ориз, пилешко и зеленчук за брз и едноставен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(200 Грама)
Ориз(200 Грама)
Боранија(100 Грама)
Целер(1 лажица исечкан )
Масло(2 Супени лажици)
Ловоров лист(1 )
Бренди(1 Супена лажица)
Кари во прав(1 Супена лажица)
Сечкан магдонос(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Исчекајте го кромидот и пржете го на една лажичка загреано масло и малку вода. Додајте го оризот и карито и полијте ги со 3 дл зовриена и посолена вода. Оставете го да зоврие, поклопете го садот и варете го оризот 10 минути. Потоа оставете го да се олади.
- Во еден сад ставете го брендито, ловоровиот лист, исечканиот зеленчук и една чаша вода, па оставете ги да зовријат. Посолете ги, додајте го месото исечено на парчиња и гответе го 10 минути. Потоа оставете да се олади месото во супата.
- Боранијата исчистете ја, исечкајте ја и варете ја неколку минути во врела вода, исцедете ја и додајте ја на оризот заедно со месото и магдоносот. Зачинете со останатото масло и сервирајте ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во