Рецепти
Говедски увијачи
Полски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Говедско месо(500 Килограми)
Кромид(2 )
Путер(1/2 )
Павлака(1 Кафена лажица)
Презла(1 Кафена лажица)
Жолчка од јајце(1 )
Магдонос(1 Супена лажица)
Брашно(1 Кафена лажица)
Свинска маст(1 Супена лажица)
Бистра зеленчукова супа(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Месото се сече на парчиња и се чука со чекан за да биде тенко.
- Кромидот се пржи на путер. Потоа ги додаваме презлата, жолчката, магдоност, павлаката, свинската маст, сол и бибер по вкус. Ова е филот на увијачите.
- На секое парче месо ставаме од филот и месото го виткаме во ролана, го посипуваме со брашно, го зацврстуваме со чечекалица и го пржиме.
- Вака испржените увијачи ги ставаме во тенџере и ги поливаме со супа или пиво.
- Се динстаат на тивок оган за да може месото (увијачот) да биде меко.
- Се додава сол и бибер.
- Се сервира со салата од цвекло и кисели краставици.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во