Рецепти
Пастрмка со зеленчук (посно)
Вкусен и посен семеен ручек од маринирана пастрмка со зеленчук во рерна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пастрмка(1 Килограм)
Кромид(3 )
Свежи шампињони(300 Грама)
Компир(3-4 )
Лимон(2 )
Црвено вино(1,5 Децилитар)
Сечкан магдонос(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Се прави маринада од црното вино, малку вода, исечканиот кромид, бибер и сол.
- Исчистената и посолената риба се става во маринадата и се остава да отстои 40 минути.
- На врело масло кратко се пропржува рибата, а потоа се враќа во истиот сад и се прелива со маринадата.
- Така подготвената риба се става во загреана рерна, се реди зеленчукот и се пече додека рибата не поцрвене, а зеленчукот не омекне.
- Јадењето се зачинува со магдонос и лимонов сок.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во