Рецепти
Пастрмка во сос од ореви (посно)
Брза пржена риба со сос од мелени ореви за посен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пастрмка(1 Килограм)
Мелени ореви(250 Грама)
Брашно(2 лажици + за пржење на рибата )
Масло(1 Чаша)
Оцет(2 Супени лажици)
Лук(2 Чешниња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Пастрмката исчистете ја и исечете ја по должина на грбот, а потоа исечете ја на 6-7 парчиња и посолете ја.
- Во сад загрејте масло, рибата извалкајте ја во брашно и испржете ја.
- Во друг сад загрејте две лажици масло, загрејте го и додајте две лажици брашно и пржете со мешање. Во прженото брашно додајте ги мелените ореви, па и нив мешајте ги додека смесата не поцрвене.
- Во сосот ставете две чаши млака вода, две лажици оцет и сечканиот лук. Добро измешајте, додајте уште малку вода, оставете малку да се вари и со сосот прелејте ја пржената риба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во