Рецепти
Печен зајак на кромид Ана Ѓорова

Прекрасен рецепт за дивеч приготвен на македонски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зајачко месо(1 1/2 Килограм)

Кромид(400 Грама)

Масло(250 Грама)

Сол(3 Кафени лажици)

Бибер(2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 170 минути

  1. Зајакот се чисти, се одделуваат бутовите и грбот, се посолува како и секое друго месо за печење и се посипува со бибер.
  2. Месото потребно е да отстои преку ноќ.
  3. Кромидот се сече на покрупно и во садот за печење се става 250 грама зејтин, месото и кромидот и сето ова се растресува за да се измешаат состојките.
  4. Се пече два и пол часа на 150°C со покриена тава, а потоа се трга капакот и се пече уште дваесетина минути за да фати месото кора одозгора.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: