Рецепти
Печен зајак на кромид Ана Ѓорова

Прекрасен рецепт за дивеч приготвен на македонски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зајачко месо(1 1/2 Килограм)

Кромид(400 Грама)

Масло(250 Грама)

Сол(3 Кафени лажици)

Бибер(2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 170 минути

  1. Зајакот се чисти, се одделуваат бутовите и грбот, се посолува како и секое друго месо за печење и се посипува со бибер.
  2. Месото потребно е да отстои преку ноќ.
  3. Кромидот се сече на покрупно и во садот за печење се става 250 грама зејтин, месото и кромидот и сето ова се растресува за да се измешаат состојките.
  4. Се пече два и пол часа на 150°C со покриена тава, а потоа се трга капакот и се пече уште дваесетина минути за да фати месото кора одозгора.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: