Рецепти
Печен зајак на кромид
Прекрасен рецепт за дивеч приготвен на македонски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зајачко месо(1 1/2 Килограм)
Кромид(400 Грама)
Масло(250 Грама)
Сол(3 Кафени лажици)
Бибер(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 170 минути
- Зајакот се чисти, се одделуваат бутовите и грбот, се посолува како и секое друго месо за печење и се посипува со бибер.
- Месото потребно е да отстои преку ноќ.
- Кромидот се сече на покрупно и во садот за печење се става 250 грама зејтин, месото и кромидот и сето ова се растресува за да се измешаат состојките.
- Се пече два и пол часа на 150°C со покриена тава, а потоа се трга капакот и се пече уште дваесетина минути за да фати месото кора одозгора.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во