Рецепти
Печени ќофтиња со сланина
Гурмански бомбици од месо што може да ги комбинирате со гарнир по желба и со салата, а се одлични за ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко мелено месо(600 Грама)
Мелено пилешко месо(300 Грама)
Кромид(1 Главица)
Лебни трошки(4-5 Супени лажици)
Јајце(1 )
Прашок за печиво(малку )
Сланина(150 Грама)
Кајмак(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Во еден сад се соединува меленото месо со сечкана главица кромид, лебни трошки, 1 јајце, сол, бибер, вегета, буковец и малку прашак за печиво. Смесата добро се меси за да се соедини и да биде погодна за обликување топчиња.
- Со намастени раце се формираат топчиња, се расплескуваат на дланката, потоа на секое од нив се става по лажичка кајмак. Повторно се обликуваат во топчиња, па се завиткуваат во лента кашкавал или во лента сланина.
- Се ставаат во намастен калап за мафини (завршетокот на сланината да остане од долната страна).
- Се печат во загреана рерна на 200 степени, околу 50-60 минути додека да заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во