Рецепти
Пијано пиле
Парчиња пиле во сос од бело вино и печурки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 )
Брашно(100 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(3-4 Кафени лажици)
Маслиново масло(1 Децилитар)
Црн лук(2 Главици)
Морков(3 )
Ловоров лист(2 )
Магдонос(1 Китка)
Суво оригано(1-2 Кафени лажици)
Црни маслинки(20 )
Бело вино(6 Децилитри)
Путер(100 Грама)
Свежи шампињони(250 Грама)
Лук(8 Чешниња)
Каранфилче(2 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 55 минути
- Пилето измијте го, исечете го на парчиња и исушете го со кујнска крпа.
- Секое парче извалкајте го во мешавина од брашно, сол и бибер.
- Така подготвените парчиња пиле, пропржете ги на врело масло од двете страни додека не поруменат.
- Додајте во тавата сечкан црн лук и морков и динстајте 10 минути.
- Потоа додајте ловоров лист, сечкан магдонос, оригано, сечкани маслинки и вино. Откако ќе зоврие смесата, гответе 10 минути.
- Во меѓувреме во длабока тава на оган растопете го путерот и пропржете ги сечканите печурки и белиот лук со каранфилчето.
- Додајте повторно сол и бибер по вкус, додајте го динстаното месо во тавата и гответе уште 20 минути. Послужете го месото топло со свежа салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во