Рецепти
Пиле во кокосов сос
Вкусен азиски специјалитет од пиле во сос од кокос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Чили пиперка(2 )
Ѓумбир(1 Супена лажица)
Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)
Кокосово масло(1 Супена лажица)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Бибер(1/2 Кафена лажица)
Сечкан магдонос(1 Чаша)
Пиле(1 )
Коцка за супа-бујон(2 Чаши)
Лимонова трева(1 )
Кокосово млеко(400 Милилитри)
Компир(400 Грама)
Кафеав шеќер(2 Кафени лажици)
Соја сос(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути
- Загрејте ја рерната на 200 степени.
- Убаво сомелете една чили пиперка. Додајте го чилито, ѓумбирот, лукот, маслото, пола чаша магдонос, сол и бибер и убаво промешајте.
- Убаво измијте го пилето од внатре и од надвор и исушете го. Со мала лажичка, почнувајќи од крајот кај вратот почнете да ја откачувате кожата од месото. Буткајте со лажичката до каде што ќе можете, но внимавајте да не ја искинете кожата.
- Смесата со магдоносот и чилито ставете ја под кожата и со прсти распоредете ја најрамномерно што можете.
- Пилешкиот бујон, листовите од лимета, лимоновата трева и цела чили пиперка ставете ги во тава за печење.
- Ставете го пилето во тавата, покријте го и печете околу 45 минути. Потоа тргнете го капакот, додајте го кокосовото млеко и компирите и печете уште 30 минути.
- Извадете го пилето од тавата и завиткајте го во фолија. Нека седи така околу 5 минути.
- Вишокот масло од сосот извадете го (тоа е околу 5 супени лажици) и во преостанатиот сос додајте ги сојата, сокот од лимета и шеќерот. Мешајте додека шеќерот не се растопи.
- Послужете го пилето цело или исечено на парчиња и полиено со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во