Рецепти
Пиле во сос од домати Ана Ѓорова

Зачинето пилешко месо со вкусен сос од свеж домат

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Пилето добро измијте го и исушете го со кујнска крпа, па исечете го на мали парчиња.
  2. Секое парче добро зачинете го со сув зачин, сол, бибер и испасиран лук. Најдобро е да го ставите месото во ќесе, а потоа да ги додадете измешаните зачини и добро да го истриете во ќесето.
  3. Месото ќе биде уште повкусно ако така зачинето го оставите во фрижидер барем 1 час, а најдобро преку ноќ.
  4. Потоа на загреано масло испржете го месото, постојано превртувајте го за да се испржи од сите страни. Полијте со малку вода и динстајте го месото додека сосема да омекне.
  5. Кромидот исечете го на ситно, а пиперката, морковот и тиквицата на коцки. Додајте ги во готовото пилешко месо, уште малку заедно динстајте ги, па прелијте ги со јаболков оцет.
  6. Зачинете со сол и бибер по вкус, а може да додадете и лута пиперка.
  7. Доматот ставете го да се вари во зовриена вода околу 2 минути, потоа извадете го и полијте го со ладна вода. Излупете го и исечете го на коцки, па додајте го во тенџерето со пилешкото и зеленчукот.
  8. Додајте ловоров лист, па гответе и постепено поливајте со пилешката супа.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: