Рецепти
Пиле во сос од домати
Зачинето пилешко месо со вкусен сос од свеж домат
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 )
Италијански зачин (мешан зачин)
Лук(2 Чешниња)
Кромид(1 Главица)
Зелена пиперка(1 )
Тиквичка(1 )
Морков(1 )
Домат(600 Грама)
Ловоров лист(1 )
Јаболков оцет(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Пилето добро измијте го и исушете го со кујнска крпа, па исечете го на мали парчиња.
- Секое парче добро зачинете го со сув зачин, сол, бибер и испасиран лук. Најдобро е да го ставите месото во ќесе, а потоа да ги додадете измешаните зачини и добро да го истриете во ќесето.
- Месото ќе биде уште повкусно ако така зачинето го оставите во фрижидер барем 1 час, а најдобро преку ноќ.
- Потоа на загреано масло испржете го месото, постојано превртувајте го за да се испржи од сите страни. Полијте со малку вода и динстајте го месото додека сосема да омекне.
- Кромидот исечете го на ситно, а пиперката, морковот и тиквицата на коцки. Додајте ги во готовото пилешко месо, уште малку заедно динстајте ги, па прелијте ги со јаболков оцет.
- Зачинете со сол и бибер по вкус, а може да додадете и лута пиперка.
- Доматот ставете го да се вари во зовриена вода околу 2 минути, потоа извадете го и полијте го со ладна вода. Излупете го и исечете го на коцки, па додајте го во тенџерето со пилешкото и зеленчукот.
- Додајте ловоров лист, па гответе и постепено поливајте со пилешката супа.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во