Рецепти
Пилешки бургер со спанаќ и фета сирење
Сочен и богат пилешки бургер со сос од фета сирење, спанаќ и копар
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бургер леб(4 Парчиња)
Пилешко месо(450 Грама)
Спанаќ(700 Грама)
Фета сирење(500 Грама)
Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)
Млад кромид(2 )
Копар(5-6 Гранчиња)
Кашкавал(250 Грама)
Свеж сок од лимон(2.5 Супени лажици)
Црвена бабура(2 )
Путер(2 Супени лажици)
Брашно(2 Супени лажици)
Млеко(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
ПОДГОТОВКА НА СОСОТ:
- Во тава стопете го путерот на умерена температура, додајте го брашното, промешајте и гответе додека не добие златнокафенкаста боја.
- Потоа постепено додавајте го млекото и мешајте додека смесата не се згусне.
- Додајте половина од фета сирењето, половина од исечканиот спанаќ, исечкан копар и 2 супени лажици сок од лимон и промешајте. Зачинете со сол и бибер по желба и гответе додека спанаќот не омекне.
ПОДГОТОВКА НА БУРГЕРОТ:
- Исечкајте го пилешкото месо на ситно и измешајте го со останатиот исечкан спанаќ, фета сирењето, исечкан млад кромид и копар.
- Од смесата формирајте 4 плескавици и пржете ги во тава со загреано масло околу 4-5 минути од двете страни.
- Ставете ги готовите бургери во лебот, додајте од претходно подготвениот сос, ставете парчиња кашкавал, исечкани бабури, 1 лажичка лимонов сок и уживајте!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во