Рецепти

Пилешки крилца во кисело млеко
Јадењето се служи со гарнир по желба, но крилцата се толку сочни, а истовремено крцкави, што може да се послужат како мезе
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки крилца(1 Килограм)
Кисело млеко(500 Милилитри)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Италијански зачин (мешан зачин)(1 Кафена лажица)
Кашкавал(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- На крилцата им се отсекуваат краевите, па се посолуваат и зачинуваат.
- Во посебен сад се меша киселото млеко со црвениот пипер. Во оваа смеса ги валкаме крилцата и едно по едно ги редиме во тава за печење. Остатокот од смесата ја истураме врз крилцата.
- Печеме на претходно загреана рерна околу 20 минути. Кога се речиси готови, врз крилцата го рендаме кашкавалот и пак го враќаме во рерната.
- Тавата со крилцата се потпекува уште околу 10 минути, се додека кашкавалот не се истопи и потпече, а крилцата да се зацрвенат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во