Рецепти
Пилешко ќофте во сос од печурки
Пилешки ќофтиња во вкусен сос по рецептот на баба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(400 Грама)
Кромид(2 Главици)
Јајце(1 )
Лук(2 Чешниња)
Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)
Лебни трошки(3 Супени лажици)
Свежи шампињони(300 Грама)
Грашок(100 Грама)
Брашно(2 Супени лажици)
Сенф(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Пилешкото бело месо и исчистената главица кромид се сечат на покрупни парчиња и се мелат на машина за месо. Се додава пасираниот лук (1 главица), јајцето, лебните трошки, пиперот и зачини по желба, па добро се меша.
- Од приготвената смеса со намрсени раце се обликуваат помали ќофтиња.
- Се пржат на врело масло од сите страни да поруменат.
Сос
- Кромидот (1 главица) се чисти и ситно се сечка, па се пржи на малку масло.
- Се додаваат шампињоните исечени на листови и се пржат на умерена температура, со постојано мешање додека печурките не омекнат наполу.
- Се додава грашокот и се динста зеленкукот во сопствениот сок додека омекне, а вишокот течност да изврие.
- Се посипува со брашно и се меша, па постепено се долева пилешка супа по потреба и се вари на умерена температура, со постојано мешање, додека се добие посакуваната густина. Се додава сенфот и се зачинува по желба.
- Во приготвениот сос се додаваат пржените ќофтиња, па сето тоа заедно се вари десетина минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во