Рецепти
Пилешко со нудлс
Азиско јадење што е посебно привлечно за гурманите што сакаат зачинети јадења
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Нудлс(2 Пакувања)
Пилешко месо(2 стека исечкани на тенки ленти )
Вода(150 милилитри топла )
Кари во прав(1 Кафена лажица)
Масло(1 Кафена лажица)
Соја сос(1 Кафена лажица)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Доматно пире(1 Кафена лажица)
Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Свежи шампињони(200 Грама)
Слатка павлака(150 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во длабок сад ставаме 100 мл вода, шеќер, лимонов сок, доматно пире, црвен пипер, соја сос, сол, бибер, масло и кари. Смесата ја мешаме со лажица и во неа ги ставаме претходно исечканите ленти стек.
- Во тава со загреано масло го ставаме стекот да се пржи околу 5-10 минути.
- Во садот со мешавината ја додаваме неутралната павлака за готвење.
- Откако стекот добро ќе се испржи, го вадиме и во истиот сад ја ставаме мешавината заедно со печурките (исечкани на покрупни парчиња) и со 50 мл вода.
- На средна температура го оставаме сосот да проврие додека се згусне смесата и додека се сварат печурките, барем околу 10 минути.
- Во тенџере со зовриена вода го ставаме нудлсот, како и малку масло, сол и бибер.
- По околу 10 минути варење, нудлсот е готов; го цедиме и го миеме, потоа го послужуваме сервиран во чинија со стекот, па заедно ги преливаме со сосот во кој се готвеше пилешкото.
- Може да сервирате со сечкана зелка и со златна мешавина.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во