Рецепти
Пилешко во портокал сос Ана Ристеска

Азиски рецепт за пилешко месо во интересен сос од портокал

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(3 1/2 Чаши)

Свеж сок од лимон(1/4 Чаша)

Сок од портокал(2 Супени лажици)

Оцет од ориз(1/3 Чаша)

Рендана кора од портокал(1 Супена лажица)

Соја сос(1 1/2 Супена лажица)

Кафеав шеќер(1 Чаша)

Ѓумбир во прав(1/2 Кафена лажица)

Млад кромид(2 Супени лажици)

Бел лук, излупен и згмечен(1/2 Кафена лажица)

Чили во прав(1/4 Кафена лажица)

Нишесте (пченкарен скроб)(3 Супени лажици)

Пилешки гради(2 Парчиња)

Брашно(1 Чаша)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Бибер(1/4 Кафена лажица)

Маслиново масло(3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Во тавче ставете ја водата, соковите од лимон и портокал, соја сосот, оцетот од ориз. Додајте ги шеќерот, кората од портокал, ѓумбирот, кромидот, лукот и чилито во прав. Оставете да почне да врие, потоа тргнете го од оган и оставете да се олади околу 10-15 минути.
  2. Парчињата пилешко ставете ги во ќеса со 1 чаша од сосот. Останатиот дел од сосот ставете го во фрижидер околу 2 часа.
  3. Во друга ќеса ставете ги брашното, солта и биберот. Маринираното пилешко ставете го во оваа ќеса и убаво протресете.
  4. Маслиновото масло ставете го во тавче и загрејте го на висока температура. Ставете ги парчињата пилешко и пржете ги додека не станат златно-кафени од сите страни. Потоа извадете ги и ставете ги на хартија за да се упие вишокот масло.
  5. Во друга тава ставете го останатиот дел од сосот и гответе го на висока температура додека не почне да врие. На страна измешајте ги заедно 2 супени лажици вода и нишестето. Додајте ги во сосот, намалете ја температурата и потоа додајте ги и парчињата пилешко. Гответе уште 5 минути и послужете.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: