Рецепти
Пилешко во портокал сос Ана Ристеска

Азиски рецепт за пилешко месо во интересен сос од портокал

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(3 1/2 Чаши)

Свеж сок од лимон(1/4 Чаша)

Сок од портокал(2 Супени лажици)

Оцет од ориз(1/3 Чаша)

Рендана кора од портокал(1 Супена лажица)

Соја сос(1 1/2 Супена лажица)

Кафеав шеќер(1 Чаша)

Ѓумбир во прав(1/2 Кафена лажица)

Млад кромид(2 Супени лажици)

Бел лук, излупен и згмечен(1/2 Кафена лажица)

Чили во прав(1/4 Кафена лажица)

Нишесте (пченкарен скроб)(3 Супени лажици)

Пилешки гради(2 Парчиња)

Брашно(1 Чаша)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Бибер(1/4 Кафена лажица)

Маслиново масло(3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Во тавче ставете ја водата, соковите од лимон и портокал, соја сосот, оцетот од ориз. Додајте ги шеќерот, кората од портокал, ѓумбирот, кромидот, лукот и чилито во прав. Оставете да почне да врие, потоа тргнете го од оган и оставете да се олади околу 10-15 минути.
  2. Парчињата пилешко ставете ги во ќеса со 1 чаша од сосот. Останатиот дел од сосот ставете го во фрижидер околу 2 часа.
  3. Во друга ќеса ставете ги брашното, солта и биберот. Маринираното пилешко ставете го во оваа ќеса и убаво протресете.
  4. Маслиновото масло ставете го во тавче и загрејте го на висока температура. Ставете ги парчињата пилешко и пржете ги додека не станат златно-кафени од сите страни. Потоа извадете ги и ставете ги на хартија за да се упие вишокот масло.
  5. Во друга тава ставете го останатиот дел од сосот и гответе го на висока температура додека не почне да врие. На страна измешајте ги заедно 2 супени лажици вода и нишестето. Додајте ги во сосот, намалете ја температурата и потоа додајте ги и парчињата пилешко. Гответе уште 5 минути и послужете.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: