Рецепти
Пита од јаболка, круши и суви кајсии
Класична американска пита со овошје за вкусен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(400 Грама)
Путер(200 Грама)
Шеќер(180 Грама)
Жолчка од јајце(3 )
Јаболко(3 )
Круша(3 )
Суви кајсии(150 Грама)
Каранфилче(1/2 Кафена лажица)
Цимет(1 Кафена лажица)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Замесете тесто од брашното, 120 г шеќер, путерот и жолчките. Тестото оформете го во топка и оставете го во фрижидер 30 минути.
- Во меѓувреме исечете го свежото овошје на половина, исчистете го од семките, лушпите и дршките и исечете го на коцки. На коцки исечете ги и сувоте кајсии, па соберете ги сите состојки во еден сад. Измешајте ги со останатиот шеќер, зачините и ренданата кора од еден лимон.
- Тестото поделете го на два дела, расукајте го и со едниот дел прекријте една тава со дијаметар од 24 см. Избодете го дното со вилушка и ставете го овошјето. Прекријте ја питата со второто тесто и добро зацврстете ги рабовите. Во средина на тестото направете мал засек за да може низ него да излегува пареата за време на печењето.
- Ставете ја питата во загреана рерна на 180 степени и печете ја 50 минути. Оставете ја да се подолади, па сервирајте ја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во