Рецепти
Пита со домати и маслинки
Сочна пита со домати која е одлична вечера или предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(20 Грама)
Млеко(250 Милилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Мед(1 Кафена лажица)
Масло(4 Кафени лажици)
Брашно(500 Грама)
Чаден пилешки стек(150 Грама)
Домат(2 )
Црни маслинки(15 )
Јајце(1 )
Павлака(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Со состојките замесуваме тесто и го оставаме да нарасне еден час. Од него расукуваме кора и ја префрламе во тепсија со краевите надвор од неа. Кората ја боцкаме со вилушка.
- Се филува со кашкавалот, димениот пилешки стек, доматите кои претходно сме ги пропржиле за да им излезе течноста, мешавината зачини, маслинките и на крај се виткаат краевите на питата.
- Го прелеваме со смесата од павлака и јајца, а по желба можеме да стравиме сусам, лен или сончоглед.
- Питата ја печеме во загреана рерна на 220 степени додека зарумени. Кога ќе ја исклучиме рерната, ја вадиме питата и врз неа ги ставеме сирењето и кашкавалот, па ја враќаме да се допече уште 2 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во