Рецепти
Пита со печени пиперки и ајвар
Питата е многу вкусна, а се сервира ладна со парче сирење за предјадење или вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Јајце(5 )
Кисела павлака(4 Супени лажици)
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Црвена пиперка(300 Грама)
Сирење(300 Грама)
Ајвар(4 Супени лажици)
Масло(50 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Со жица за матење изматете ги јајцата. Додајте ја во нив и киселата павлака, дробеното сирење и посолете по вкус.
- Потоа во смесата додајте и прашак за печиво и една лажица масло, па полека измешајте за да се соедини смесата.
- Со масло премачкајте една кора, поклопете ја со друга кора и таа намачкајте ја со масло.
- Посипете ја кората со половина од исечканите, претходно печените и исчистени пиперки.
- Врз пиперките ставете ја третата кора, па премачкајте ја кората со масло. Ставете ја четвртата кора и премачкајте ја со масло, па рамномерно распоредете половина од филот со јајца.
- Поклопете со кори и премачкувајте ги со масло. Повторете ја постапката до шестата кора. Таа премачкајте ја со 2 лажици ајвар.
- Филуваните кори свиткајте ги во ролат.
- Повторете ја постапката со останатите состојки.
- Пред печење на ролатите, премачкајте ги со масло и посипете со сусам, па печете ги во загреана рерна во тавче врз хартија за печење на 200 степени.
- По половина час, извадете ги ролатите од рерната и премачкајте ги со останатиот фил од јајца, па допечете ги уште 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во