Рецепти
Пита со пилешко и печурки
Интересен рецепт за пита од готови кори со вкусен и сочен фил
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Пилешко месо(бело 500 грама )
Свежа мајчина душица(2-3 Гранчиња)
Лук(1 Чешне)
Свежи шампињони(500 Грама)
Праз(2 страка )
Јајце(2 )
Газирана вода(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Пилешкото месо исечкајте го на коцки и зачинете го со сол и бибер. Оставете го да ги впие зачините, па потоа сомелете го во блендер.
- Ситно исечканото чешне лук пржете го на загреано масло во тава на оган, додајте го исечканиот праз, па откако ќе омекнат додајте го месото додека убаво зарумени.
- Шампињоните исечкајте ги на листови, додајте ги во тавата и посолете.
- Додајте ги и свежите исечкани магдонос и мајчина душичка откако течноста од шампињоните ќе испари во тавата. Тргнете ја тавата од оган.
- Во сад изматете ги јајцата со виљушка, па додајте ги во тавата и промешајте го филот.
- Наредете 3 кори една врз друга, премачкајте ги со мешавина од 150 мл масло и газирана вода и оставете ги настрана. Земете други 2 кори и на крајот од корите ставете од филот и свиткајте ролат. Ролатот ставете го врз трите кори. На истиот начин формирајте уште 5 ролати од по 2 филувани кори.
- Во форма на пирамида наредете ги врз првите 3 кори, потоа од корите виткајте голем ролат.
- Ставете го ролатот во тава обложена со хартија за печење, премачкајте го со мешавината од вода и масло и печете го во рерна на 200 степени околу 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во