Рецепти
Пита со црвена леќа
Одличен вегетаријански ручек или предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(320 Грама)
Путер(170 Грама)
Јајце(4 )
Црвена леќа(300 Грама)
Пекорино кашкавал(100 Грама)
Павлака(1 Децилитар)
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Просејте 300 г брашно, во средината направете вдлабнатина и во неа ставете 150 г омекнат путер, 1 јајце и малку сол, па замесете тесто. Формирајте топка, завиткајте ја во крпа и оставете ја во фрижидер 15 минути.
- Кромидот пропржете го со 2-3 лажици масло, додајте ја леќата, полијте ја со малку супа и варете ја 15-20 минути.
- Оставете ја да се олади, па додајте 3 јајца, ренданиот кашкавал, павлаката, исечканиот магдонос и малку сол и бибер.
- Расукајте го тестото до дебелина од 7-8 см и со него прекријте тава со дијаметар од 22 см, претходно намастена и набрашнета.
- Врз тестото ставете ја подготвената смеса и печете ја питата 40 минути на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во