Рецепти
Пица со брокули и колбаси Ана Ѓорова

Рецепт за вкусна домашна пица со неодолив фил од месо и зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути + 3 часа за тестото

  1. Брашното измешајте го со прстофат сол и во центарот направете вдлабнатина.
  2. Квасецот растопете го со пола чашка млака вода и масло, па додајте го во средината кај брашното.
  3. Додавајќи вода по потреба, замесете меко тесто. Почнете со месење од брашното кон квасецот и додавајте по малку вода.
  4.  Од изработеното тесто формирајте топка, набрашнете ја, покријте ја со влажна крпа и оставете го тестото да стасува на топло место околу 2 и пол часа.
  5. Потоа набрашнете ја работната површина и расукајте го стасаното тесто во правоаголна форма.
  6. Тестото ставете го во соодветен набрашнет плех и оставете го да отстои уште 20 минути.
  7. Во меѓувреме измијте ја брокулата и пропржете ја во тава со загреано масло во која пропрживте претходно едно чешне лук. Гответе ги брокулите додека да испари вишокот течност.
  8. Тестото покријте го со исечкани парчиња рикота сирење, со пропржените парчиња брокула, колбасот излупен и исечкан, доматите на кои претходно им ги извадивте семките, ситно сечканиот магдонос, ренданиот пармезан и одозгора посипете го со маслиново масло.
  9. Пицата печете ја во загреана рерна на 250 степени околу 35 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: