Рецепти
Пица со брокули и колбаси
Рецепт за вкусна домашна пица со неодолив фил од месо и зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(400 Грама)
Квасец(25 Грама)
Маслиново масло(50 Грама)
Домат(2 )
Колбас(1 )
Рикота сирење(200 Грама)
Рендан пармезан(50 Грама)
Магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути + 3 часа за тестото
- Брашното измешајте го со прстофат сол и во центарот направете вдлабнатина.
- Квасецот растопете го со пола чашка млака вода и масло, па додајте го во средината кај брашното.
- Додавајќи вода по потреба, замесете меко тесто. Почнете со месење од брашното кон квасецот и додавајте по малку вода.
- Од изработеното тесто формирајте топка, набрашнете ја, покријте ја со влажна крпа и оставете го тестото да стасува на топло место околу 2 и пол часа.
- Потоа набрашнете ја работната површина и расукајте го стасаното тесто во правоаголна форма.
- Тестото ставете го во соодветен набрашнет плех и оставете го да отстои уште 20 минути.
- Во меѓувреме измијте ја брокулата и пропржете ја во тава со загреано масло во која пропрживте претходно едно чешне лук. Гответе ги брокулите додека да испари вишокот течност.
- Тестото покријте го со исечкани парчиња рикота сирење, со пропржените парчиња брокула, колбасот излупен и исечкан, доматите на кои претходно им ги извадивте семките, ситно сечканиот магдонос, ренданиот пармезан и одозгора посипете го со маслиново масло.
- Пицата печете ја во загреана рерна на 250 степени околу 35 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во