Рецепти
Пица со тиквички
Италијански рецепт за вкусни богати пици со тиквички
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Вода(250 Милилитри)
Масло(1/2 Чаша)
Сол(1 Супена лажица)
Шеќер(1 Супени лажици)
Квасец(1 коцка )
Оцет(1 Супена лажица)
Јајце(1 )
Тиквичка(2 )
Сирење(200 Грама)
Кашкавал(200 Грама)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Лук(2 Чешниња)
Кисела павлака(250 Милилитри)
Рендан пармезан(50 Грама)
Доматен сос(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 130 минути
- Со брашното, млака вода, масло, сол, шеќер, квасец, оцет и јајце замесуваме меско тесто и оставаме да нарасне 45 минути. Потоа го размесуваме тестото на 2 или 3 колачиња, во зависност од големината на пиците што сакаме да ги направиме. Повторно оставаме да нараснат околу 30 минути.
- Сирењето го рендаме и го мешаме со киселата павлака и додаваме ситно исечкан лук. Тиквичката ја сечеме на кругови и ја посолуваме. Оставаме да стои со солта за да пушти вода.
- Од секое колаче растечнуваме по една пица и ја ставаме во тепсија. Тестото го премачкуваме прво со доматен сос и со исечкан свеж босилек, а врз негп ставаме од филот со сирење.
- Врз филот рендаме кашкавал, а потоа тиквичките (претходно исцедени) ги редиме во круг. Врз тиквичките попрскуваме маслиново масло, наросуваме пармезан и сув босилек.
- Пицата ја печеме во рерна на 250 степени 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во