Рецепти
Пица со тиквички Ана Ристеска

Италијански рецепт за вкусни богати пици со тиквички

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Вода(250 Милилитри)

Масло(1/2 Чаша)

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супени лажици)

Квасец(1 коцка )

Оцет(1 Супена лажица)

Јајце(1 )

Тиквичка(2 )

Сирење(200 Грама)

Кашкавал(200 Грама)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Лук(2 Чешниња)

Кисела павлака(250 Милилитри)

Рендан пармезан(50 Грама)

Доматен сос(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 130 минути

  1. Со брашното, млака вода, масло, сол, шеќер, квасец, оцет и јајце замесуваме меско тесто и оставаме да нарасне 45 минути. Потоа го размесуваме тестото на 2 или 3 колачиња, во зависност од големината на пиците што сакаме да ги направиме. Повторно оставаме да нараснат околу 30 минути.
  2. Сирењето го рендаме и го мешаме со киселата павлака и додаваме ситно исечкан лук. Тиквичката ја сечеме на кругови и ја посолуваме. Оставаме да стои со солта за да пушти вода.
  3. Од секое колаче растечнуваме по една пица и ја ставаме во тепсија. Тестото го премачкуваме прво со доматен сос и со исечкан свеж босилек, а врз негп ставаме од филот со сирење.
  4. Врз филот рендаме кашкавал, а потоа тиквичките (претходно исцедени) ги редиме во круг. Врз тиквичките попрскуваме маслиново масло, наросуваме пармезан и сув босилек.
  5. Пицата ја печеме во рерна на 250 степени 20 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: