Рецепти
Полнет мавровски крап
Македонски специјалитет од мавровскиот крај
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Крап(1 )
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Морков(2 )
Зелена пиперка(1 )
Домат(1 )
Брашно(1 Кафена лажица)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Бело вино(1 Децилитар)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Исчистениот крап го посолуваме и од внатрешната страна и го наросуваме со бибер. Потоа го засекуваме на неколку места, а во засеците ги редиме чешнињата лук и парчињата лимон.
- Потоа сиот зеленчук ситно се сечка и се пропржува на загреано масло по следниот редослед: прво кромидот, па се додава лукот, морковите, пиперката, доматот и на крај се додава магдоносот.
- Зеленчукот го посолуваме и го зачинуваме со бибер и со вегета. Со лажица целата содржина во садот убаво ја промешуваме и оставаме да се динста. Кога зеленчукот убаво ќе омекне и ќе се изедначи, додаваме 1 лажичка брашно и 1 лажичка црвен пипер.
- Тавата за печење ја попрскуваме со масло. Крапот го полниме со содржината од зеленчукот и го ставаме во тавата. Налеваме малку вода и бело вино и печеме во загреана рерна на 180 степени 50 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во