Рецепти
Полнет мавровски крап Ана Ристеска

Македонски специјалитет од мавровскиот крај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Крап(1 )

Кромид(1 Главица)

Лук(1 Чешне)

Морков(2 )

Зелена пиперка(1 )

Домат(1 )

Магдонос

Масло

Брашно(1 Кафена лажица)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Бело вино(1 Децилитар)

Лимон(1 )

Сол

Бибер

Вегета

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Исчистениот крап го посолуваме и од внатрешната страна и го наросуваме со бибер. Потоа го засекуваме на неколку места, а во засеците ги редиме чешнињата лук и парчињата лимон.
  2. Потоа сиот зеленчук ситно се сечка и се пропржува на загреано масло по следниот редослед: прво кромидот, па се додава лукот, морковите, пиперката, доматот и на крај се додава магдоносот.
  3. Зеленчукот го посолуваме и го зачинуваме со бибер и со вегета. Со лажица целата содржина во садот убаво ја промешуваме и оставаме да се динста. Кога зеленчукот убаво ќе омекне и ќе се изедначи, додаваме 1 лажичка брашно и 1 лажичка црвен пипер.
  4. Тавата за печење ја попрскуваме со масло. Крапот го полниме со содржината од зеленчукот и го ставаме во тавата. Налеваме малку вода и бело вино и печеме во загреана рерна на 180 степени 50 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: