Рецепти
Полнети бабури со хељда и зеленчук (посно)
Несекојдневен рецепт што вреди да го испробате
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Хељда(100 Грама)
Црвена бабура(10 )
Црвена пиперка(1 )
Кромид(3 Главици)
Морков(3 )
Домат(3 )
Масло(по потреба )
Магдонос(1/2 Китка)
Доматно пире(200 Милилитри)
Вода(малку топла )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Хељдата се вари, се цеди од водата и се остава да се излади,
- Црвената пиперка, кромидот, доматите и магдоносот се сечкаат, а морковите се рендаат.
- Кромидот се запржува во тава на оган, па откако ќе омекне се додаваат морковите, доматите и пиперката и заедно се пржат 10-тина минути.
- Во готовата запршка се додаваат изладената хељда и магдоносот, се зачинува со сол и бибер и се меша.
- Со готовиот фил се полнат бабурите и се полеваат со доматно пире, па во тавата се додава малку топла вода и се пече околу 1 час на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во