Рецепти
Посна реформ торта
Посна чоколадна торта со мелени ореви што одлично оди со шолја варено кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мед(150 Грама)
Мелени ореви(400 Грама)
Вода(3 филџани )
Шеќер(300 Грама)
Брашно(200 Грама)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Цимет(по вкус )
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Посно црно чоколадо(100 Грама)
Посен маргарин(180 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Медот, 3 филџана вода и 100 г шеќер се мешаат додека да се добие хомогена смеса.
- Во друг сад се мешаат брашното, 150 г мелени ореви, содата бикарбона и цимет по вкус. Се додава смесата со медот и се меша со лажица.
- Смесата се претура во плех и се пече на 175 степени, 20 минути. Испечениот и оладениот пандишпан се дели на три дела.
- Во сад се ставаат 200 г шеќер и ванилиниот шеќер, се прелива со филџан вода, се загрева до вриење, па се трга од оган.
- Се додаваат 250 г мелени ореви и чоколадото искршено на мали парчиња, па добро се меша.
- Маргаринот пенасто се мати со миксер, па се меша со изладените ореви.
- Трите пандишпани и целата торта се филуваат со кремот, па се украсува со мелени ореви или со растителен шлаг.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во