Рецепти
Потаж од моркови
Француски рецепт за вкусно предјадење од рендани моркови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Рендан морков(500-800 Грама)
Кромид(1 Главица)
Брашно(1 Супена лажица)
Путер(1 Супена лажица)
Млеко(по потреба )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Ситно исечканиот кромид се става во лонец за да се пржи на путер.
- Во кромидот се додаваат ренданите моркови, заедно со кромидот се пржат извесно време, па се додава вода или зеленчукова супа.
- Кога морковите се варени се додава малку ориз, а покасно се додава запршка која се подготвува од 1 лажица брашно запржено на 1 лажица путер.
- Кога чорбата е готова се трга на страна, се става малку млеко, павлака или жолчки од јајца и се зачинува по вкус со сол, сок од лимон, шеќер и се сервира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во