Рецепти
Потпечено свинско со бешамел сос
Полски рецепт за вкусно свинско печење со бешамел сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(печено 400 Грама)
Путер(1 Супена лажица)
Презла(1 Кафена лажица)
Сечкан магдонос(1 )
Рендан кашкавал(3 Кафени лажици)
Путер(2 Кафени лажици)
Брашно(2 Кафени лажици)
Млеко(2 Чаши)
Бибер(бел )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
Бешамел сос
- Во тенџере се става путерот да се топи.
- Во растопенот путер се додава брашното и се меша за да се пропржи и да не загоре.
- Се додава 1 дел од млекото постојано мешајќи за да не се направат грутки а потоа се додава остатокот од млекото.
- Се продолжува со мешање се додека сосот се згусне.
- Најдобро е да се сервира топол.
Потпечено свинско
- Готовото печење исечете го на тенки парчиња и ставете го во тава намачкана со путер и посипана со презла.
- Парчињата месо се поливат со бешамел сосот и се посипуват со рендано сирење.
- Се става во загреана рерна и се пече 15 – 20 минути.
- Кога површината на сосот ќе се испече се вади и се посипува со магданос.
- Се сервира со печен компир, салата од цвекло и се украсува со пипер и патлиџан.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во