Рецепти
Прасечки бут во вино Ана Ѓорова

Одличен празничен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Свинскиот бут го засекуваме на неколку места со остар нож, го посолуваме и додаваме бибер, па го ставаме во намастена тава за печење.
  2. Во засеците на бутот ставете исечени половинки од лукот и попрскајте го со масло одозгора.
  3. Во тавата со месо налијте од готовата пилешка супа и печете го 3 часа во загреана рерна на 200°C. По некое време додајте парчиња од 1 јаболка, налијте црвено вино и продолжете да печете.
  4. Во меѓувреме ситно исечкајте го кромидот и пржете го на малку масло, па додајте ја сланината исечкана на коцки. Пржете додека сланината стане крцкава, а потоа тргнете ја тавата настрана.
  5. Во друг длабок сад изрендајте ги јаболката и морковите, па додајте исечкан лук, рендана кора од еден лимон и ситно сечкан магдонос. Измешајте ги убаво состојките, па со нив измешајте ги и кромидот и сланината. Во садот додајте го и јајцето, лебните трошки, сол и бибер.
  6. Смесата од садот ставете ја на алуминиумска фолија и завиткајте ја во ролат. Ролатот ставете го во тава, налијте вода и ставете го во рерна да се пече.
  7. Извадете ја тавата со свинскиот бут и сосот во кој што се печеше ставете го во тенџере на оган да се свари. Додајте во тенџерето запршка од 2 лажици брашно, зачинете со сол и бибер по вкус и мешајте додека сосот малку се згусне.
  8. Готовиот свински бут ставете го во чинија за послужување, полијте го со сосот и со испасирани печени јаболки, ролатот исечете го на парчиња и послужете го со свинскиот бут.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: