Рецепти
Риба со жалфија
Лесен и едноставен рецепт за риба што одлично оди со чаша бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Рибји филети(4 )
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Сол(по вкус )
Масло(8 Супени лажици)
Свеж сок од лимон(неколку капки )
Брашно(4 Супени лажици)
Јајце(1 )
Вода(1 Супена лажица)
Презла(1 Чаша)
Рендан пармезан(4 Супени лажици)
Путер(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути + 1 час во маринада
- Главицата кромид ситно исечкајте ја, а чешнето лук истолчете го во дрвен сад со солта, 8 лажици масло и измешајте со неколку капки сок од лимон.
- Исчистените риби прелијте ги со маринадата и оставете ги отстојат 1 час во фрижидер.
- Потоа филетите риба измијте ги и исцедете ги, 4 лажици брашно измешајте со сол, јајцето и 1 лажица вода и матете.
- На ова додајте 1 чаша презла и 4 лажици пармезан (заедно се мешаат).
- Путерот се загрева и жалфијата се става одозгора врз рибита, кои се извалкани со брашно, јајцето и презлите и се пржат од двете страни по 6 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во