Рецепти
Рижото со лигњи Ана Ѓорова

Рецепт за сите љубители на рижото и на морски плодови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(100 Грама)

Лигњи(250 Грама)

Масло(3 Супени лажици)

Кромид(2 Главици)

Свеж магдонос(1 Китка)

Сол(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Лигњите добро измијте ги и ставете ги во тенџере да се сварат.
  2. Во друг сад, се вари оризот во солена вода и кога ќе биде готов се процедува.
  3. Кромидот се пржи, па кога ќе порумени се додава оризот, а потоа и лигњите.
  4. Садот се трга од оган, се посолува, се додава бибер, магдонос и на крај сè убаво се меша.
  5. Во ова јадење наместо лигњи, може да употребите и 600 грама школки.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: