Рецепти

Рижото со лигњи
Рецепт за сите љубители на рижото и на морски плодови
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(100 Грама)
Лигњи(250 Грама)
Масло(3 Супени лажици)
Кромид(2 Главици)
Свеж магдонос(1 Китка)
Сол(2 Кафени лажици)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Лигњите добро измијте ги и ставете ги во тенџере да се сварат.
- Во друг сад, се вари оризот во солена вода и кога ќе биде готов се процедува.
- Кромидот се пржи, па кога ќе порумени се додава оризот, а потоа и лигњите.
- Садот се трга од оган, се посолува, се додава бибер, магдонос и на крај сè убаво се меша.
- Во ова јадење наместо лигњи, може да употребите и 600 грама школки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во