Рецепти
Рижото со ракчиња Ана Ристеска

Летен ручек за двајца кој оди одлично во комбинација со бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(300 Грама)

Ракчиња(200 Грама)

Магдонос(малку )

Свеж босилек(по вкус )

Кромид(1 Главица)

Лук(2 Чешниња)

Маслиново масло(по потреба )

Пченка(варена 200 Грама)

Сол(по вкус )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути

  1. Оризот се вари во посолена вода, потоа се процедува и се мие со ладна вода. Се остава во цедалка да се излади.
  2. Посебно се варат ракчињата во малку посолена и замастена вода, околу 10 минути додека зоврие водата и исчезне мирисот. Потоа се процедуваат и се остават на страна.
  3. Кромидот и лукот се чистат и ситно се сечкаат, а потоа се пропржуваат во масло. Кога ќе пожолтат се додаваат ракчињата.
  4. Се динста околу 5 минути со постојано мешање, се додаваат оризот, пченката, па се зачинува со босилек и со магдонос по вкус.
  5. На крај се посолува и се додава малку маслиново масло по потреба.
  6. Добро се меша и се соединува на тивок оган. Се сервира додека е топло.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: