Рецепти
Рижото со ракчиња Ана Ристеска

Летен ручек за двајца кој оди одлично во комбинација со бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(300 Грама)

Ракчиња(200 Грама)

Магдонос(малку )

Свеж босилек(по вкус )

Кромид(1 Главица)

Лук(2 Чешниња)

Маслиново масло(по потреба )

Пченка(варена 200 Грама)

Сол(по вкус )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути

  1. Оризот се вари во посолена вода, потоа се процедува и се мие со ладна вода. Се остава во цедалка да се излади.
  2. Посебно се варат ракчињата во малку посолена и замастена вода, околу 10 минути додека зоврие водата и исчезне мирисот. Потоа се процедуваат и се остават на страна.
  3. Кромидот и лукот се чистат и ситно се сечкаат, а потоа се пропржуваат во масло. Кога ќе пожолтат се додаваат ракчињата.
  4. Се динста околу 5 минути со постојано мешање, се додаваат оризот, пченката, па се зачинува со босилек и со магдонос по вкус.
  5. На крај се посолува и се додава малку маслиново масло по потреба.
  6. Добро се меша и се соединува на тивок оган. Се сервира додека е топло.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: