Рецепти
Ризото со калинки
Колоритен, вкусен и освежителен рецепт за ориз
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(300 Грама)
Кромид(1 Главица)
Путер(50 Грама)
Калинка(2 )
Црвено вино(1 Чаша)
Бистра зеленчукова супа(700 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Кромидот се сечка на ситни парчиња и се пропржува со малку од путерот во тава. Откако ќе омекне кромидот, се додава остатокот од путерот и оризот и се пржи уште неколку минути со мешање.
- Потоа во тавата се додава чашата вино и се остава да зоврие и оризот да омекне.
- Во тенџере се става зеленчуковата супа и се вари на умерен оган.
- Во садот со ориз постепено со кутлача се сипува од супата и се остава да се свари оризот.
- Во меѓувреме калинката се лупи и се цеди сокот од семките. Се оставаат неколку за декорација.
- Сокот од калинки се додава во сварениот ориз, се меша и се служи во чинии, а одозгора се додаваат свежи калинки и пармезан по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во