Рецепти
Ризото со калинки Ана Ѓорова

Колоритен, вкусен и освежителен рецепт за ориз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(300 Грама)

Кромид(1 Главица)

Путер(50 Грама)

Калинка(2 )

Црвено вино(1 Чаша)

Бистра зеленчукова супа(700 Милилитри)

Рендан пармезан

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Кромидот се сечка на ситни парчиња и се пропржува со малку од путерот во тава. Откако ќе омекне кромидот, се додава остатокот од путерот и оризот и се пржи уште неколку минути со мешање.
  2. Потоа во тавата се додава чашата вино и се остава да зоврие и оризот да омекне.
  3. Во тенџере се става зеленчуковата супа и се вари на умерен оган.
  4. Во садот со ориз постепено со кутлача се сипува од супата и се остава да се свари оризот.
  5. Во меѓувреме калинката се лупи и се цеди сокот од семките. Се оставаат неколку за декорација.
  6. Сокот од калинки се додава во сварениот ориз, се меша и се служи во чинии, а одозгора се додаваат свежи калинки и пармезан по желба.

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: