Рецепти
Ризото со калинки Ана Ѓорова

Колоритен, вкусен и освежителен рецепт за ориз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(300 Грама)

Кромид(1 Главица)

Путер(50 Грама)

Калинка(2 )

Црвено вино(1 Чаша)

Бистра зеленчукова супа(700 Милилитри)

Рендан пармезан

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Кромидот се сечка на ситни парчиња и се пропржува со малку од путерот во тава. Откако ќе омекне кромидот, се додава остатокот од путерот и оризот и се пржи уште неколку минути со мешање.
  2. Потоа во тавата се додава чашата вино и се остава да зоврие и оризот да омекне.
  3. Во тенџере се става зеленчуковата супа и се вари на умерен оган.
  4. Во садот со ориз постепено со кутлача се сипува од супата и се остава да се свари оризот.
  5. Во меѓувреме калинката се лупи и се цеди сокот од семките. Се оставаат неколку за декорација.
  6. Сокот од калинки се додава во сварениот ориз, се меша и се служи во чинии, а одозгора се додаваат свежи калинки и пармезан по желба.

Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: