Рецепти
‘Ржан леб со три вида брашно Ана Ѓорова

Здрав леб кој одлично оди со секоја храна од вашето дневно мени

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

'Ржано брашно(500 Грама)

Брашно(300 Грама)

Пченкарно брашно(200 Грама)

Квасец(1/2 )

Масло(100 Милилитри)

Ленено семе(2 Супени лажици)

Црн сусам(2 Супени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол

Вода(по потреба )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Во млака вода се раствара квасецот со 2 лажички брашно, шеќерот и солта, се остава да стаса.
  2. Во сад за месење се ставаат црното ‘ржано брашно, белото пченично брашно и пченкарното брашно, се додаваат по вкус ленено семе, сусам и сол. Убаво се меша, се прави дупка во средината и се додаваат маслото и стасаниот квасец.
  3. Во млака вода по потреба се замесува тесто и се остава 1-2 часа за да нарасне на собна температура, па повторно се размесува и се остава 1 час.
  4. Од нараснатото тесто се прават две долгнавести векни и се печат во загреана рерна на 200°C.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Домашен сендвич сладолед
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Смути од јапонски јаболки и круши
Овесни колачиња
Овесни барови со јаворов сируп
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Чај со јаболко
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Здраво чоколадно лепче
Чоколадни брауни од тиква
Палачинки од сладок компир
Пудинг од брусница и портокал
Печен лосос со лук и магдонос (посно)
Пица од карфиол
Утринска каша од овес и чиа
Брза пита од тиква
Здрав џем од ѓумбир
Смути со калинки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: