Рецепти
‘Ржан леб со три вида брашно
Здрав леб кој одлично оди со секоја храна од вашето дневно мени
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
'Ржано брашно(500 Грама)
Брашно(300 Грама)
Пченкарно брашно(200 Грама)
Квасец(1/2 )
Масло(100 Милилитри)
Ленено семе(2 Супени лажици)
Црн сусам(2 Супени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Вода(по потреба )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Во млака вода се раствара квасецот со 2 лажички брашно, шеќерот и солта, се остава да стаса.
- Во сад за месење се ставаат црното ‘ржано брашно, белото пченично брашно и пченкарното брашно, се додаваат по вкус ленено семе, сусам и сол. Убаво се меша, се прави дупка во средината и се додаваат маслото и стасаниот квасец.
- Во млака вода по потреба се замесува тесто и се остава 1-2 часа за да нарасне на собна температура, па повторно се размесува и се остава 1 час.
- Од нараснатото тесто се прават две долгнавести векни и се печат во загреана рерна на 200°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во