Рецепти
‘Ржан леб со три вида брашно Ана Ѓорова

Здрав леб кој одлично оди со секоја храна од вашето дневно мени

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

'Ржано брашно(500 Грама)

Брашно(300 Грама)

Пченкарно брашно(200 Грама)

Квасец(1/2 )

Масло(100 Милилитри)

Ленено семе(2 Супени лажици)

Црн сусам(2 Супени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол

Вода(по потреба )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Во млака вода се раствара квасецот со 2 лажички брашно, шеќерот и солта, се остава да стаса.
  2. Во сад за месење се ставаат црното ‘ржано брашно, белото пченично брашно и пченкарното брашно, се додаваат по вкус ленено семе, сусам и сол. Убаво се меша, се прави дупка во средината и се додаваат маслото и стасаниот квасец.
  3. Во млака вода по потреба се замесува тесто и се остава 1-2 часа за да нарасне на собна температура, па повторно се размесува и се остава 1 час.
  4. Од нараснатото тесто се прават две долгнавести векни и се печат во загреана рерна на 200°C.
Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: