Рецепти
‘Ржан леб со три вида брашно Ана Ѓорова

Здрав леб кој одлично оди со секоја храна од вашето дневно мени

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

'Ржано брашно(500 Грама)

Брашно(300 Грама)

Пченкарно брашно(200 Грама)

Квасец(1/2 )

Масло(100 Милилитри)

Ленено семе(2 Супени лажици)

Црн сусам(2 Супени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол

Вода(по потреба )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Во млака вода се раствара квасецот со 2 лажички брашно, шеќерот и солта, се остава да стаса.
  2. Во сад за месење се ставаат црното ‘ржано брашно, белото пченично брашно и пченкарното брашно, се додаваат по вкус ленено семе, сусам и сол. Убаво се меша, се прави дупка во средината и се додаваат маслото и стасаниот квасец.
  3. Во млака вода по потреба се замесува тесто и се остава 1-2 часа за да нарасне на собна температура, па повторно се размесува и се остава 1 час.
  4. Од нараснатото тесто се прават две долгнавести векни и се печат во загреана рерна на 200°C.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: