Рецепти

Салата од печен наут со кељ
Рецепт за здрава азиска салата од печен наут, кељ, црвена зелка и морков со чили прелив од путер од кикирики
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Наут(425 Грама)
Кељ(330 Грама)
Рендан морков(120 Грама)
Црвена зелка(140 Грама)
Путер од кикирики-органски(65 Грама)
Чили сос(75 Грама)
Билно масло(60 Милилитри)
Мед(3 Супени лажици)
Хималајска сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Загрејте ја рерната на 200°C, наутот убаво исплакнете го со вода, процедете го и добро исушете го. Потоа ставете го врз хартија за печење во плех и печете го во рерната околу 20-25 минути. При печењето, протресете го наутот еднаш и извадете го од рерна кога ќе добие златнокафена боја.
- Морковите изрендајте ги, а кељот и црвената зелка ситно исечкајте ги. Измешајте ги со наутот.
- Останатите состојки ставете ги во сад и добро соединете ги, па прелијте ја салатата и повторно измешајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во