Рецепти
Сарма од блитва со кулен и печурки Ана Ѓорова

Поинаков рецепт за сарма што вреди да го испробате. Може да ја послужите со кисело млеко или јогурт и црвен пипер.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кулен(300 Грама)

Блитва(20 Листови)

Магдонос

Кромид(1 Главица)

Ориз(300 Грама)

Вегета(1 Супена лажица)

Маринирани шампињони(200 Грама)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. На листовите блитва отсечете им ги рачките и обарете ги во зовриена вода во тенџере на оган.
  2. Кормидот пропржете го во тава на оган и откако ќе омекне додајте ги исечканите маринирани шампињони од тегла.
  3. Куленот исечкајте го на коцки и додајте го во тавата со испржените шампињони.
  4. Додајте ги и измиениот ориз и зачинете со вегета.
  5. Промешајте и откако оризот и куленот ќе се запржат, тргнете ја тавата од оган.
  6. Магдоносот ситно исечкајте го и додајте го во тавата, па промешајте го филот.
  7. На првиот лист блитва ставете 1 лажица фил и свиткајте ги краевите на листот кон внатрешноста.
  8. Формирајте ги сармичките и наредете ги во керамичка тава намрсена со масло.
  9. Налејте вода во садот колку да ги прекрие сармите и затворете ја тавата со алуминиумска фолија.
  10. Печете ги 1 час во рерна на 200 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: