Рецепти
Сарма од блитва со кулен и печурки Ана Ѓорова

Поинаков рецепт за сарма што вреди да го испробате. Може да ја послужите со кисело млеко или јогурт и црвен пипер.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кулен(300 Грама)

Блитва(20 Листови)

Магдонос

Кромид(1 Главица)

Ориз(300 Грама)

Вегета(1 Супена лажица)

Маринирани шампињони(200 Грама)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. На листовите блитва отсечете им ги рачките и обарете ги во зовриена вода во тенџере на оган.
  2. Кормидот пропржете го во тава на оган и откако ќе омекне додајте ги исечканите маринирани шампињони од тегла.
  3. Куленот исечкајте го на коцки и додајте го во тавата со испржените шампињони.
  4. Додајте ги и измиениот ориз и зачинете со вегета.
  5. Промешајте и откако оризот и куленот ќе се запржат, тргнете ја тавата од оган.
  6. Магдоносот ситно исечкајте го и додајте го во тавата, па промешајте го филот.
  7. На првиот лист блитва ставете 1 лажица фил и свиткајте ги краевите на листот кон внатрешноста.
  8. Формирајте ги сармичките и наредете ги во керамичка тава намрсена со масло.
  9. Налејте вода во садот колку да ги прекрие сармите и затворете ја тавата со алуминиумска фолија.
  10. Печете ги 1 час во рерна на 200 степени.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: