Рецепти
Сарма од блитва со кулен и печурки
Поинаков рецепт за сарма што вреди да го испробате. Може да ја послужите со кисело млеко или јогурт и црвен пипер.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кулен(300 Грама)
Блитва(20 Листови)
Кромид(1 Главица)
Ориз(300 Грама)
Вегета(1 Супена лажица)
Маринирани шампињони(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- На листовите блитва отсечете им ги рачките и обарете ги во зовриена вода во тенџере на оган.
- Кормидот пропржете го во тава на оган и откако ќе омекне додајте ги исечканите маринирани шампињони од тегла.
- Куленот исечкајте го на коцки и додајте го во тавата со испржените шампињони.
- Додајте ги и измиениот ориз и зачинете со вегета.
- Промешајте и откако оризот и куленот ќе се запржат, тргнете ја тавата од оган.
- Магдоносот ситно исечкајте го и додајте го во тавата, па промешајте го филот.
- На првиот лист блитва ставете 1 лажица фил и свиткајте ги краевите на листот кон внатрешноста.
- Формирајте ги сармичките и наредете ги во керамичка тава намрсена со масло.
- Налејте вода во садот колку да ги прекрие сармите и затворете ја тавата со алуминиумска фолија.
- Печете ги 1 час во рерна на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во