Рецепти
Сарма од блитва со кулен и печурки Ана Ѓорова

Поинаков рецепт за сарма што вреди да го испробате. Може да ја послужите со кисело млеко или јогурт и црвен пипер.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кулен(300 Грама)

Блитва(20 Листови)

Магдонос

Кромид(1 Главица)

Ориз(300 Грама)

Вегета(1 Супена лажица)

Маринирани шампињони(200 Грама)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. На листовите блитва отсечете им ги рачките и обарете ги во зовриена вода во тенџере на оган.
  2. Кормидот пропржете го во тава на оган и откако ќе омекне додајте ги исечканите маринирани шампињони од тегла.
  3. Куленот исечкајте го на коцки и додајте го во тавата со испржените шампињони.
  4. Додајте ги и измиениот ориз и зачинете со вегета.
  5. Промешајте и откако оризот и куленот ќе се запржат, тргнете ја тавата од оган.
  6. Магдоносот ситно исечкајте го и додајте го во тавата, па промешајте го филот.
  7. На првиот лист блитва ставете 1 лажица фил и свиткајте ги краевите на листот кон внатрешноста.
  8. Формирајте ги сармичките и наредете ги во керамичка тава намрсена со масло.
  9. Налејте вода во садот колку да ги прекрие сармите и затворете ја тавата со алуминиумска фолија.
  10. Печете ги 1 час во рерна на 200 степени.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: