Рецепти
Сарту од ориз Ана Ристеска

Вкусен италијански рецепт со месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Пропржете го кромидот, претходно излупен и ситно исечкан, на една лажица масло. Додајте ги грашокот и исцедените печурки, кои сте ги држеле одредено време во вода за да омекнат, па пржете ги 5 минути.
  2. Полијте ги со 2 црпалки топла вода во кои сте раствориле 3 лажици концентрат. Додајте ги колбасите исечени на парчиња и измешајте ги. Пржете ги 20 минути.
  3. Измешајте го меленото месо со 1 јајце, 40 грана рендан кашкавал, сол, бибер и лажица презла. Од смесата направете повеќе мали ќофтиња. Извалкајте ги во брашно и пржете ги на загреано масло.
  4. Ставете половина од сосот од грашок во еден сад, додајте го оризот, измешајте ги и оставете ги да се варат. Доколку е потребно, полијте ги со уште малку топла вода или супа.
  5. Тргнете го отизот од оган и префрлете го во рава. Додајте ги останатите јајца, 30 грама кашкавал, 20 грама путер и добро измешајте ги. Еден калап намастете го со презла.
  6. Ставете 3/4 од оризот во калапот и со лажица добро притиснете го по рабовите и дното. Останатиот сос ставете го на оган, додајте ги ќофтињата и загрејте ги.
  7. Ставете го сосот во калапот и посипете го со ренданото сирење и останатиот рендан кашкавал.
  8. Поклопете го сосот со останатиот ориз, добро израмнете ја површината и посипете ја со презла. Ставете ја на површината и неколку парчиња путер и печете во загреана рерна на 180 степени 35 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: