Рецепти
Сарту од ориз
Вкусен италијански рецепт со месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(300 Грама)
Телешко мелено месо(250 Грама)
Сирење(150 Грама)
Грашок(100 Грама)
Суви печурки(20 Грама)
Колбас(2 )
Рендан кашкавал(80 Грама)
Кромид(1 Главица)
Јајце(3 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Пропржете го кромидот, претходно излупен и ситно исечкан, на една лажица масло. Додајте ги грашокот и исцедените печурки, кои сте ги држеле одредено време во вода за да омекнат, па пржете ги 5 минути.
- Полијте ги со 2 црпалки топла вода во кои сте раствориле 3 лажици концентрат. Додајте ги колбасите исечени на парчиња и измешајте ги. Пржете ги 20 минути.
- Измешајте го меленото месо со 1 јајце, 40 грана рендан кашкавал, сол, бибер и лажица презла. Од смесата направете повеќе мали ќофтиња. Извалкајте ги во брашно и пржете ги на загреано масло.
- Ставете половина од сосот од грашок во еден сад, додајте го оризот, измешајте ги и оставете ги да се варат. Доколку е потребно, полијте ги со уште малку топла вода или супа.
- Тргнете го отизот од оган и префрлете го во рава. Додајте ги останатите јајца, 30 грама кашкавал, 20 грама путер и добро измешајте ги. Еден калап намастете го со презла.
- Ставете 3/4 од оризот во калапот и со лажица добро притиснете го по рабовите и дното. Останатиот сос ставете го на оган, додајте ги ќофтињата и загрејте ги.
- Ставете го сосот во калапот и посипете го со ренданото сирење и останатиот рендан кашкавал.
- Поклопете го сосот со останатиот ориз, добро израмнете ја површината и посипете ја со презла. Ставете ја на површината и неколку парчиња путер и печете во загреана рерна на 180 степени 35 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во