Рецепти
Сарту од ориз Ана Ристеска

Вкусен италијански рецепт со месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Пропржете го кромидот, претходно излупен и ситно исечкан, на една лажица масло. Додајте ги грашокот и исцедените печурки, кои сте ги држеле одредено време во вода за да омекнат, па пржете ги 5 минути.
  2. Полијте ги со 2 црпалки топла вода во кои сте раствориле 3 лажици концентрат. Додајте ги колбасите исечени на парчиња и измешајте ги. Пржете ги 20 минути.
  3. Измешајте го меленото месо со 1 јајце, 40 грана рендан кашкавал, сол, бибер и лажица презла. Од смесата направете повеќе мали ќофтиња. Извалкајте ги во брашно и пржете ги на загреано масло.
  4. Ставете половина од сосот од грашок во еден сад, додајте го оризот, измешајте ги и оставете ги да се варат. Доколку е потребно, полијте ги со уште малку топла вода или супа.
  5. Тргнете го отизот од оган и префрлете го во рава. Додајте ги останатите јајца, 30 грама кашкавал, 20 грама путер и добро измешајте ги. Еден калап намастете го со презла.
  6. Ставете 3/4 од оризот во калапот и со лажица добро притиснете го по рабовите и дното. Останатиот сос ставете го на оган, додајте ги ќофтињата и загрејте ги.
  7. Ставете го сосот во калапот и посипете го со ренданото сирење и останатиот рендан кашкавал.
  8. Поклопете го сосот со останатиот ориз, добро израмнете ја површината и посипете ја со презла. Ставете ја на површината и неколку парчиња путер и печете во загреана рерна на 180 степени 35 минути.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: