Рецепти
Селски ѓувеч
Ѓувеч од свинско месо со грашак, компири и моркови
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свински бут(500 Грама)
Брашно(2 Супени лажици)
Кромид(1 Главица)
Црвена пиперка(2 )
Морков(2 )
Домат(2 )
Компир(3 )
Грашок(100 Грама)
Ориз(1 Чаша)
Масло(по потреба )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кромидот ситно се сечка и кратко се пропржува во масло. Се додаваат грашакот, морковот и пиперките исечени на коцкички и доматите исечени на парчиња. Се вари на умерена температура додека омекне зеленчукот.
- Месото се сече на коцки, се посолува и се валка во брашно, а потоа малку се пропржува.
- Оризот се вари во солена вода со малку масло.
- Во зеленчукот се додаваат сварениот ориз и месото, се зачинува по вкус и на крај се додава компирот.
- Се остава да се вари додека омекне компирот, па се префрла во огноотпорен сад и се запекува во загреана рерна на 180-200 степени околу 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во