Рецепти
Селско месо
Селско месо со зеленчук по традиционален рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско каре(1 Килограм)
Масло(3 Супени лажици)
Сенф(1 Супена лажица)
Морков(1-2 )
Брокула(1-2 Китки)
Карфиол(1-2 Китки)
Праз(1 Стебло)
Путер(30 Грама)
Свежи шампињони(150 Грама)
Кисела павлака(1 Децилитри)
Лук(4 Чешниња)
Брашно(20 Грама)
Концентрат од домат(1 Супена лажица)
Свеж магдонос(1 Китка)
Овчо сирење(100 Грама)
Домат(1 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Отстранете ги коските од свинското каре и ставете ги во тенџере со зовриена вода да се варат, заедно со ситно исечкан зеленчук: 1-2 моркови, праз, 1-2 китки брокула и карфиол. Додајте ловоров лист и малку лук и зачинете со сол и бибер по вкус.
- Потоа исечете го месото на парчиња и пропржете го во голема длабока тава на путер. Додека се пржи месото, додајте ги печурките, сенф и исечкан лук. Гответе на умерена температура со постојано мешање.
- Постепено додавајте ја течноста каде што ги варевте коските со зеленчукот во тавата и оставете да се продинста. Додајте брашно, конзервиран домат, кисела павлака и исечкан магдонос и кратко гответе. Послужете со овчо сирење и парчиња домати.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во